Mooie stad
Opgave van de stad
Onze opgave staat in de traditie van Dudok. Namelijk werken aan een prachtige, compacte stad in het groen, met als ambitie een hoog kwaliteitsniveau van woningen, buurten en openbare ruimte. Dat betekent allereerst sterke buurten. Niet alleen sociaal, maar ook fysiek aantrekkelijk met parken, pleinen en straten van uitstekende kwaliteit en kwalitatief goede woningen in alle segmenten. De opgave is ook dat we ons cultureel erfgoed (onze grote én kleine monumenten) goed gebruiken en bijzondere plekken in de stad -zoals begraafplaatsen en waterwegen uitstekend tot hun recht laten komen. We zien dat het inwoneraantal in Hilversum weer langzaam groeit. Dat is goed voor de economische dynamiek in de stad en vraagt om duidelijke keuzes, omdat Hilversum nauwelijks kan uitbreiden. Dit betekent een goede balans vinden in de ruimte voor wonen en de ruimte voor werken. De verwerving in 2017 en toekomstige ontwikkeling van Crailo biedt in dit kader volop kansen. |
De rol van de gemeente is in de afgelopen jaren faciliterend geweest, met mooie en tastbare resultaten. We willen echter meer en sneller resultaat, dus veranderen we onze aanpak. In 2017 hebben we focus gelegd op het complex Zonnestraal, met als streven dit gebouw in zijn groene omgeving op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen. Begin 2017 is het tussentijdse nominatiedossier ingediend bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook is begin 2018 het landgoed Zonnestraal overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Een belangrijke stap omdat op deze manier gezamenlijk verder gewerkt kan worden aan de toekomst van Zonnestraal. |
Ambities
Versterken buurten door gevarieerde hoogwaardige woonmilieus
Activiteit
Versterken buurten door gevarieerde hoogwaardige woonmilieus
../Wonen en leven/Mooie stad/Activiteit/Versterken buurten door gevarieerde hoogwaardige woonmilieus
Bedragen × € 1.000
Ambitie 1 . Versterken buurten door gevarieerde hoogwaardige woonmilieus
We gaan bouwafspraken maken met corporaties en zorgen dat er voldoende locaties zijn waar gebouwd kan worden. Hierbij zorgen wij ook voor adequate medewerking in de RO procedures. Corporaties bouwen en beheren de woningen.
Realiseren we concreet
Realisatie 2016
Ster
Versnellen sociale woningbouw: ambitie college, extra opgave statushouders
We gaan bouwafspraken maken met corporaties en zorgen dat er voldoende locaties zijn waar gebouwd kan worden. Hierbij zorgen wij ook voor adequate medewerking in de RO procedures. Corporaties bouwen en beheren de woningen.
De bouwprestatieafspraak van minimaal 783 woningen tot en met 2020 wordt gehaald. Taskforce is zes keer op bestuurlijk niveau bijeengekomen, hierin hebben zowel de directeur-bestuurders van de corporaties als de portefeuillehouders Wonen en Ruimtelijke Ordening zitting. Eind 2017 is het eerste jaar van de prestatieafspraken in een bestuurlijk overleg tussen gemeente, huurdersorganisaties en corporaties geëvalueerd. Een belangrijke opgave voor 2018 is het realiseren van evenwicht in de voorraadontwikkeling, op dit moment krimpt de sociale woningvoorraad nog.
Wonen
Stationsgebied: Opstellen stedenbouwkundig- en bestemmingsplan
In 2017 leggen we zowel het stedenbouwkundige plan als het bestemmingsplan stationsgebied ter vaststelling voor aan de Raad. Hiermee werken we de visie uit tot een haalbaar plan dat van het stationsgebied een aantrekkelijke entree maakt voor Hilversum als geheel, en het centrum in het bijzonder. In 2017 is er ruimte voor tijdelijke initiatieven in het stationsgebied.
In december 2017 heeft de raad het stedenbouwkundig plan voor het stationsgebied vastgesteld, waarbij is besloten dat nog een nadere uitwerking van het verkeer volgt. Het bestemmingsplan wordt aansluitend op de besluitvorming daarover opgesteld. In 2017 is parallel aan het stedenbouwkundig plan een uitgebreid traject doorlopen met een klankbordgroep van bewoners aan en rond de Koninginneweg en een traject voor mogelijke oplossingen bij het knelpunt Kleine spoorbomen. Deze trajecten waren intensief en waren nodig om het integrale plan voor het stationsgebied op te stellen. Ook is er oog voor tijdelijke maatregelen, zoals het plaatsen van een paviljoen voor Hilversum Marketing en herinrichting van de locatie van het voormalig UWV pand na sloop.
Centrum
Uitvoeringsprogramma woonvisie: inzetten bouw middensegment, woonmonitor
Realiseren van ambities uit de Woonvisie betekent dat we gaan inzetten op woningbouw in het midden segment. Het gaat hierbij zowel om het bevorderen van het aanbod van geschikte bouwlocaties als om het interesseren van marktpartijen om deze opgave uit te voeren. Daarnaast gaan we via een (woning)monitor de realisatie van de ambities in beeld brengen én houden.
Afgelopen jaar is een kleine 10% van de nieuwbouw opgeleverd in het middeldure huursegment (met name bij Lucent). Ook wordt er middensegment koop gerealiseerd (o.a. Anna's Hoeve). Daarnaast liberaliseren de woningcorporaties woningen uit hun bezit naar huurwoningen voor (lage) middeninkomens, in totaal circa 50 per jaar. I.k.v. de prestatieafspraken wordt daarbij binnenkort voorrang gegeven aan doorstromers vanuit de sociale huursector.Regionaal (RAP2) wordt gewerkt aan een ‘biedboek’ voor middenhuur om de kansen voor kleine locaties middels bundeling en marketing te vergroten. Met het uitwerken tot een biedboek wordt het tweede kwartaal 2018 gestart.
Wonen
Benutten kansen Arenagebied: opstellen visie
De gemeente neemt het initiatief tot het opstellen van een visie voor het gebied. Samen met alle stakeholders de aantrekkelijkheid van het Arenagebied vergroten, is kansrijk en belangrijk voor Hilversum. Daarnaast is het een stationslocatie en zijn er plannen om de frequentie van het spoorvervoer in de Randstad verder te verhogen. Een aantrekkelijk Arenagebied op een goed bereikbare locatie maakt het een gewilde vestigingslocatie voor bedrijven.
Begin 2018 komt er duidelijkheid over de ambities en toekomst van Nike binnen het Arenapark. Daarna wil de gemeente in gezamenlijkheid met de partijen op het Arenapark een visie opstellen. Ter voorbereiding heeft de gemeente in 2017 voorbereidend onderzoek uitgevoerd. O.a. is samen met ProRail onderzoek gestart naar verplaatsing en/of verbetering van station Hilversum Sportpark. Om de aantrekkelijkheid van het gebied op korte termijn te vergroten, heeft de raad op 10 mei besloten Arenapark Oostzijde opnieuw in te richten (verbeteren kwaliteit openbare ruimte). Eind 2017 is de uitvoering hiervan gestart en dit wordt begin 2018 afgerond.
Vergroten van de woningvoorraad door transformatie in het centrum
We benutten kansen en mogelijkheden om eigenaren tot transformatie of hergebruik van panden over te laten gaan. Door transformatie van kantoren naar woningen, door het toevoegen van wonen boven winkels en door concrete aanpak van ‘rotte kiezen’ wordt de woningvoorraad groter, neemt leegstand af en wordt het centrum levendiger.
Op verschillende locaties in en rond het centrum zijn woningen toegevoegd door sloop/nieuwbouw, dan wel herinvulling. In 2017 is Hof van Holland, op de voormalige ING-locatie, opgeleverd. Verder zijn op verschillende locaties, zowel aan het Melkpad (voormalig Kamer van Koophandel en voormalig Nefkens) als aan het Noordse Bosje woningen in aanbouw. Tot slot loopt planvorming voor onder andere het voormalig Postkantoor, de panden aan de Oude Torenstraat 1-3 en het SNS-pand aan de 's-Gravelandseweg.
Centrum
Realiseren we daarnaast
Realisatie 2016
Ster
Voorbereiden omgevingswet
In 2017 gaan we de invoering van de omgevingswet voorbereiden. We onderzoeken ook of er kansen zijn voor het uitvoeren van pilots. Waar nodig zorgen we voor effectieve samenwerking met de regio. In 2016 is een plan van aanpak opgesteld om te zorgen dat Hilversum voldoende voorbereid is als medio 2019 de Omgevingswet bestaande wetten en regels in het RO-domein vervangt.
De werkzaamheden voor de implementatie van de Omgevingswet lopen. Aan een ambitiedocument voor de Implementatie van de wet en aan een Koersdocument voor de Omgevingsvisie is in de commissie van november besproken. Daarnaast zijn voorbereidingen getroffen voor het opstarten van 5 pilots in 2018. Voorbeelden van pilots zijn een initiatiefnemer met de buurt een plan laten ontwerpen (gemeente op afstand blijven), experimenteren met het begrip 'afwwegingsruimte' en invulling geven aan de term 'minder regels. In de regionale samenwerking ligt de focus op de uitwerking van de begrippen op milieugebied en het opstellen van een regionale visie. Cultuurverandering binnen de gemeentelijke organisatie wordt actief opgepakt vanuit 'learning by doing'. Het organiseren van Testlabs is hier een voorbeeld van. Samenwerking vindt hier plaats met de lijnorganisatie en het programma Buurten. De invoeringsdatum van de Omgevingswet is overigens door het rijk uitgesteld tot 1 januari 2021.
Vaststellen bestemmingsplan Centrum
We leggen in 2017 zowel een nieuw bestemmingsplan centrum als een nieuw welstandsbeleid centrum ter vaststelling voor aan de Raad. In dit bestemmingsplan en welstandsbeleid leggen we actuele kaders vast. Een van de accenten van dit beleid ligt bij het behoud van karakteristieke panden en ensembles, door het opnemen van nieuwe regels hierover.
De Welstandsnota Centrum is vastgesteld. Het voorontwerp bestemmingsplan Centrum heeft in 2017 na positief advies van de raad ter inzage gelegen. De zienswijzen worden verwerkt. Het ontwerp bestemmingsplan Centrum wordt in 2018 ter vaststelling voorgelegd.
Centrum
Planvorming Kerkbrink: Opstellen ontwerp openbare ruimte
In 2017 worden voorbereidingen getroffen voor herinrichting van de Kerkbrink door het opstellen van een ontwerp voor de openbare ruimte. Dit ontwerp vloeit voort uit de verkenningen in 2016 om van de Kerkbrink een levendige plek te maken, met nadruk op mediacultuur, ondersteund door horeca. In 2017 is op de Kerkbrink ook ruimte voor (media)experimenten die bijdragen aan een aantrekkelijke, levendige Kerkbrink.
In 2017 zijn de mogelijkheden voor een mediacultuurcluster op de Kerkbrink onderzocht. Begin 2018 volgen de resultaten. Na een positieve uitkomst kunnen voorbereidingen voor herinrichting van de Kerkbrink, passend bij het beoogde mediacultuurprofiel, opnieuw worden opgestart.
Centrum
Regionale Werkvisie vertalen naar ruimtegebruik
In Hilversum is net als op andere plekken in Gooi en Vechtstreek soms sprake van leegstand op bedrijfsterreinen en grote druk op de woningmarkt. Het lijkt dan aantrekkelijk om bedrijfsterreinen te bestemmen voor wonen. Tegelijkertijd zijn voldoende vestigings- en uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven belangrijk om de werkgelegenheid te behouden. Om een goede afweging over herbestemming te kunnen maken, wordt een regionale werkvisie opgesteld. Deze werkvisie is gebaseerd op een inventarisatie van de benodigde en beschikbare hoeveelheid bedrijfsterreinen en maakt het benodigde ruimtegebruik voor werken inzichtelijk. Op basis hiervan kunnen we in de toekomst betere afwegingen over herbestemmen maken.
Het regionaal onderzoek werklocaties is afgerond. Dit onderzoek maakt duidelijk dat er behoefte is en blijft aan voldoende ruimte voor werken, zowel op formele als informele locaties. Volgende stap is een regionale werkagenda op te stellen. Voorbereidingen hiervoor zijn in 2017 gestart en lopen door in 2018.
Vitaliseren erfgoed gericht op behoud en (hernieuwd) gebruik
Activiteit
Vitaliseren erfgoed gericht op behoud en (hernieuwd) gebruik
../Wonen en leven/Mooie stad/Activiteit/Vitaliseren erfgoed gericht op behoud en (hernieuwd) gebruik
Bedragen × € 1.000
Ambitie 2 . Vitaliseren erfgoed gericht op behoud en (hernieuwd) gebruik
Zonnestraal laten erkennen als Unesco werelderfgoed. Hiertoe gaan we zorgen dat het nominatiedossier gereed komt in 2017. De ambitie van de werelderfgoedstatus van Zonnestraal en Geopark sluiten op elkaar aan en versterken elkaar. Zonnestraal is in het Geopark gelegen op de plek waar de landschappelijke gelaagdheid het grootste is. Waar het complex Zonnestraal in zijn omgeving unieke architectonische en culturele waarden vertegenwoordigt, zet de erkenning van het Geopark de unieke landschappelijke waarden van dit gebied op de kaart.
Realiseren we concreet
Realisatie 2016
Ster
Nomineren Zonnestraal als Unesco Werelderfgoed
Zonnestraal laten erkennen als Unesco werelderfgoed. Hiertoe gaan we zorgen dat het nominatiedossier gereed komt in 2017. De ambitie van de werelderfgoedstatus van Zonnestraal en Geopark sluiten op elkaar aan en versterken elkaar. Zonnestraal is in het Geopark gelegen op de plek waar de landschappelijke gelaagdheid het grootste is. Waar het complex Zonnestraal in zijn omgeving unieke architectonische en culturele waarden vertegenwoordigt, zet de erkenning van het Geopark de unieke landschappelijke waarden van dit gebied op de kaart.
De gemeente heeft in nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en externe experts in 2017 het tussentijdse nominatiedossier nagenoeg afgerond, begin 2018 is dit ingediend bij de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed. In dit nominatiedossier worden (o.a.) de unieke universele waarden beschreven die de arbeid- en nazorgkolonie Zonnestraal vertegenwoordigt. Ten behoeve van de borging van de waarden en de planologische bescherming van Zonnestraal heeft de gemeente een intentieovereenkomst met de beoogde nieuwe eigenaar in 2017 voorbereid. De uiteindelijk overdracht is eind 2017 uitgesteld naar begin 2018. Op het moment dat de koopovereenkomst getekend wordt, wordt ook de intentieovereenkomst getekend. De intentieovereenkomst is belangrijk omdat daarin beoogd eigenaar en gemeente zich gezamenlijk verbinden aan de ambitie van de Unesco status voor Zonnestraal. In de intentieovereenkomst genoemde uitgangspunten vormen ook een belangrijke aanzet tot het opstellen van een nieuw bestemmingsplan.
Wonen
Bevorderen herstel van gevels door inzet gevelherstelfonds
We stimuleren eigenaren van panden in het centrum om de uitstraling van hun gevels te verbeteren. Hiervoor zetten we het in 2016 opgerichte gevelherstelfonds in. Voor 2017 wordt ingezet op herstel van 10 gevels.
Het gevelherstelfonds heeft bijgedragen aan herstel van in totaal 9 panden c.q. clusters van panden. Het fonds heeft hiermee substantieel bijgedragen aan een aantrekkelijke uitstraling van het centrum. Het gaat daarbij vaak om karakteristieke panden op beeldbepalende locaties, zoals de Kerkstraat 112 (Meddens, wordt nu verbouwd tot restaurant en woningen) en Kerkstraat 95-99 (voormalig Polare nu woonwinkel Steyl). Het herstel van de gevels heeft bijgedragen aan de herinvulling van deze panden. De werkzaamheden voor een aantal panden lopen door in 2018. Net als de afronding van de subsidieverlening.
Centrum
Uitvoeren Hilversums restauratiefonds
We gaan eigenaren van monumenten ondersteunen door middel van een Hilversums restauratiefonds. We voeren de plannen die al bestaan uit en brengen het bestaan van het fonds onder de aandacht van monumenteigenaren.
Er is een Hilversums Restauratie Fonds opgericht in samenwerking met het Nationaal Restauratie Fonds. Dit revolverende fonds biedt monumenteneigenaren de mogelijkheid om middels een laagrentende lening hun restauratieplannen te realiseren. Mout was de eerste gebruiker van het HRF.
Realiseren we daarnaast
Realisatie 2016
Ster
Nieuw beleid cultureel erfgoed opstellen
Binnen de regio en met partijen in de stad gaan we nieuw beleid opstellen voor Cultureel Erfgoed, inclusief een uitvoeringsprogramma.
De voorbereiding voor het doorontwikkelen van het beleid en een uitvoeringsagenda Cultureel Erfgoed is gestart. De agenda brengt in beeld wat de fundamenten en de bouwstenen zijn en wil zichtlijnen bieden naar het toekomst erfgoedbeleid. De afronding is eind 2017 vertraagd omdat er prioriteit is gegeven aan het dossier Zonnestraal.
Onderzoeken mogelijkheden stadsherstel
We verkennen en benutten de mogelijkheden voor een stadsherstelfonds in Hilversum, waardoor we monumenten kunnen behouden, (her)gebruiken en exploiteren. Dit kan door het oprichten van een nieuw stadsherstelfonds of door de uitbreiding van het werkgebied van een van de bestaande stadsherstelfondsen.
In april is een overleg gevoerd met vertegenwoordigers van Stichting Hilversum Pas Op!, de gemeente en externe deskundigen over de wenselijkheid van het oprichten van een vorm van een Stadsherstelorganisatie. Afgesproken is dat een werkgroep onder leiding van Pas Op! gaat verkennen hoe dit het beste kan worden vorm gegeven.
Wonen