Werkende stad
Opgave van de stad
Wij investeren in de kwaliteit van de arbeidsontwikkeling en onze bemiddeling naar werk, met als doel dat kandidaten aantrekkelijke werknemers zijn voor werkgevers. Soms kunnen inwoners niet op eigen kracht werk vinden om in hun inkomen te voorzien. De opgave is om deze inwoners op een persoonlijke manier te ondersteunen in hun (arbeids-)ontwikkeling en het vinden van werk.
|
Ambities
Zoveel mogelijk inwoners werken naar vermogen en talent
Activiteit
Zoveel mogelijk inwoners werken naar vermogen en talent
../Werken/Werkende stad/Activiteit/Zoveel mogelijk inwoners werken naar vermogen en talent
Bedragen × € 1.000
Ambitie 3 . Zoveel mogelijk inwoners werken naar vermogen en talent
We richten ons op het doorontwikkelen van de regionale werkgevers-dienstverlening. We brengen werkzoekenden duidelijk in beeld door hun kenmerken en competenties te bundelen in één systeem: wie zijn de werkzoekenden, welke competenties hebben ze en wat is hun werkervaring. Zowel de gemeente als potentiële werkgevers hebben toegang tot dit systeem. Het beoogde resultaat is dat we als gemeente, samen met werkgevers en werkzoekenden, eenvoudiger en beter een match kunnen maken. Ook werken we actief aan uitbreiding van het lokale en regionale werkgeversnetwerk.
Realiseren we concreet
Realisatie 2016
Ster
Verbeteren kwaliteit van ondersteuning van werkzoekende en werkgevers
We richten ons op het doorontwikkelen van de regionale werkgevers-dienstverlening. We brengen werkzoekenden duidelijk in beeld door hun kenmerken en competenties te bundelen in één systeem: wie zijn de werkzoekenden, welke competenties hebben ze en wat is hun werkervaring. Zowel de gemeente als potentiële werkgevers hebben toegang tot dit systeem. Het beoogde resultaat is dat we als gemeente, samen met werkgevers en werkzoekenden, eenvoudiger en beter een match kunnen maken. Ook werken we actief aan uitbreiding van het lokale en regionale werkgeversnetwerk.
- We leggen de focus op een kleiner aantal uitkeringsgerechtigden zodat deze gerichter ondersteund konden worden. Resultaat: 15 extra uitstroom naar werk ten opzichte van 2016. - We hebben geïnvesteerd in een jongerenteam om jongeren meer op maat te kunnen ondersteunen. Resultaat: 34 jongeren zijn uitgestroomd vanwege de start van een opleiding, ten opzichte van 16 in 2016. - We hebben een kwaliteitsverbetering kunnen bereiken in het zien van kansen voor potentiële zelfstandig ondernemers vanuit de Participatiewet. Resultaat: 29 mensen zijn uitgestroomd door het starten van een eigen onderneming. (cijfer 2016: 24) - We zagen vanaf 2015 en 2016 een grote instroom van statushouders ontstaan. Daarom hebben we in onze ondersteuning geïnvesteerd in gespecialiseerde begeleiding voor deze groep. Resultaat: In 2017 hebben 77 statushouders werk en/of studie aanvaard, ten opzichte van 60 in 2016. - We hebben geïnvesteerd in samenwerkingsvormen met maatschappelijke partners om uitkeringsgerechtigden een plek bij een partner te geven en zich zo te kunnen ontwikkelen op een werkplek. Deze nieuwe manier van ruimte geven aan ontwikkeling noemen we NOVA, arbeidsontwikkeling nieuwe stijl. Resultaat: 70 deelnemers in 2017. - We hebben de samenwerking versterkt tussen gemeente, UWV en Werkgeversservicepunt (WSP) om een inwoner maar ook een werkgever de juiste route te kunnen bieden van kandidaat naar werkplek. In 2017 is de organisatie van de werkgeversdienstverlening door het WSP aangepast; centraal georganiseerd voorde gehele regio Gooi & Vecht maar lokaal. - In het voorjaar van 2018 hebben wij de beschikking over een ondersteunend systeem waarin kenmerken en competenties van werkzoekenden worden gebundeld. Onze medewerkers zijn in het gebruik ervan getraind. - aanwezig om de optimale aansluiting op het Sociaal Plein mogelijk te maken. Resultaat 2017: 186 mensen uit de Participatiewet naar betaald werk begeleid door WSP. - We hebben de samenwerking met het onderwijs versterkt en hebben gezamenlijk een wijk-leerbedrijf in de zorg ontwikkeld om mensen uit de Participatiewet bij wijze van pilot een kort leer-werktraject te kunnen laten volgen. Resultaat: in 2018 kunnen 30 mensen uit Participatiewet dit traject volgen. - We hebben de samenwerking tussen onze medewerkers aan het begin van de uitkeringsaanvraag zo kunnen versterken, dat we beter in staat zijn de poort te bewaken en instroom te voorkomen. Niet door mensen af te wijzen, maar door alternatieven te kunnen bieden zoals direct aan het werk waardoor een gemeentelijke uitkering niet nodig is. Resultaat 2017: in totaal steeg het aantal uitkeringen in 2017 met 29, tegenover een stijging van 144 in 2016.
Nieuwe zorgtaken
Stimuleren sociaal ondernemerschap
We formuleren in regionaal verband ons arbeidsmarktbeleid. Dit beleid richten we op een goede samenhang tussen werk (re-integratie), werkgelegenheid en onderwijs. Bij de uitwerking formuleren we concrete actielijnen en voeren dit daarna uit. Bijvoorbeeld tijdige afstemming over potentiële werkgelegenheid bij de vestiging van (nieuwe) bedrijven in de regio en goede samenwerking met het onderwijs. Voor sociale ondernemers zorgen we voor extra publiciteit, door hen in de media publicitair aandacht te geven aan hoe zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid adequaat invullen. Het regionale werkgeversservicepunt benutten we als belangrijke gesprekspartner voor werkgevers om dit sociale ondernemerschap vorm te geven.
Werkgeversdienstverlening is regionaal georganiseerd. Accountmanagers van het Werkgeversservicepunt zijn gedetacheerd bij de gemeenten. Dit verloopt naar tevredenheid. Een concreet voorbeeld van de regionale samenwerking is het zgn. Zorgpact. De regionale zorgwerkgevers verwachten een tekort aan personeel. Er is regionaal een markt georganiseerd voor de werving van mensen met een zorgopleiding op niveau 2, die vervolgens opgeleid worden tot niveau 3. Als aanmoediging voor het maatschappelijk ondernemen zijn dit jaar al acht 'Smaakmakers' uitgereikt. Ondernemers die met het in dienst nemen van inwoners met een arbeidsbeperking blijk geven van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid worden hiermee publicitair in het zonnetje gezet.
Nieuwe zorgtaken
Banenafspraak nakomen als gemeentelijke werkgever door invulling te geven aan uitkomsten UWV-scan
Als gemeente zorgen we tot 2025 voor 10 garantiebanen, door mensen met een arbeidsbeperking te plaatsen op toekomstig beschikbare vacatures. Hiermee geven wij het goede voorbeeld aan onze partners in de stad. Voor een grotere kans op een succes – een duurzame plaatsing – wordt een scan uitgevoerd door het UWV. Deze scan geeft advies aan welke voorwaarden wij moeten voldoen om een goede match te realiseren met werknemers met beperkingen.
Voor 2017 was het doel om drie mensen met een arbeidsbeperking te plaatsen in de gemeentelijke organisatie (boven de formatie). Het resultaat is boven de doelstelling: Er zijn vier mensen geplaatst. De ervaringen zijn tot nu toe positief. We bereiden ons nu voor op de werving voor 2018.
Nieuwe zorgtaken
Realiseren we daarnaast
Realisatie 2016
Ster